Johtajien mentaaliset aamurutiinit - maksimoi oma ja tiimisi suorituskyky

Hyvien aamurutiinien muotoilu kannattaa. Aamurutiinit voivat pitää sisällään fyysisiä tekoja kuten esimerkiksi vesilasin juomisen sängystä nousun jälkeen tai aamulenkin. Fyysisten tekojen lisäksi aamurutiinit voivat olla mentaalisia tekoja. Erityisen ratkaisevia mentaaliset rutiinit ovat johtamis- ja esimiestyössä, olit sitten toimitusjohtaja, esimies tai vaikkapa asiantuntija, jonka pitää johtaa itse itseään. Mentaaliset rutiinit virittävät mielemme ja ohjaavat toimintaamme parhaimmillaan koko päivän ajan.

Viitekehyksen aktivointi: kysy aamuisin itseltäsi huolellisesti valitut kysymykset

Esimerkki mentaalisista aamurutiineista on sarja tarkasti valittuja kysymyksiä, jotka esität itsellesi joka aamu. Alla on lista tehokkaaksi osoittautuneista ja pidetyistä kysymyksistä:

Itsensä johtamiseen ja omiin tavoitteisiin liittyvät kysymykset:

  • Miten voin tänään haastaa itseäni?

  • Mitä voisin tänään tehdä oman hyvinvointini eteen?

  • Mitkä ovat työni ‘pakkovoitot’ eli must-win-battlet?

  • Mikä on päivän tärkein tehtäväni?

  • Mitkä kolme asiaa aion saada tänään aikaiseksi?

  • Mitä opin eilen ja miten hyödynnän oppimaani tänään?

  • Mitä voin tänään delegoida muille?

Organisaation tai tiimin johtamiseen liittyvät kysymykset:

  • Miten haastan joukkuettani tänään parempaan suoritukseen?

  • Ketä voin tänään kannustaa kehittymään ja miten?

  • Ketä voin tänään kiittää hyvästä työstä?

  • Missä tilanteissa ja kenelle voin tänään todennäköisesti antaa palautetta?

  • Mitä tulisi tapahtua, jotta pääsisimme tänä vuonna 10x parempaan tulokseen?

Aamun mentaaliset rutiinit ohjaavat ajatuksiasi ja työtäsi koko päivän ajan

Mentaalisten aamurutiinien teho perustuu mm. siihen, että aamulla mieleen palautetut asiat säilyvät muistin pintakerroksissa koko päivän ja ohjaavat meitä päivän aikana erilaisissa valintatilanteissa. Mentaalisten rutiinien ansiosta mielessämme on enemmän vaihtoehtoehtoisia toimintamalleja ja lisäksi olemme virittyneempiä ajattelemaan asioita ja tekemään valintoja, jotka vievät meitä kohti omia tavoitteitamme. Tuloksena voi olla merkittävä käyttäytymisen muutos, joka vaikuttaa positiivisesti koko päivän suoritukseen.

Mentaalisten aamurutiinien vaikuttavuus perustuu usein myös siihen, että niillä on kyky siirtää meidät reaktiivisesta moodista proaktiiviseen moodiin. Jos emme reflektoi kokemuksiamme emmekä suunnittele päiväämme huolellisesti, on vaarana, että ulkoiset tekijät ohjaavat työtämme ja elämäämme suuntiin, jotka eivät ole meidän itsemme valitsemia.

Kun kysyt itseltäsi tarkasti valittuja kysymyksiä, saatat huomata, kuinka syntyneet ajatukset laukaisevat monia muita ajatuksia ja leviävät tapahtumavyörynä aivoihisi. Mieleesi pulpahtelee ajatuksia siitä, mitä on tapahtunut, mitä sinun tulisi tehdä, mitkä ovat tavoitteesi, erilaisia tunteita, mielikuvia ja niin edelleen. Ilmiötä kuvataan psykologiassa termillä assosiatiivinen aktivaatio ja assosiatiivinen muisti. Kysymykset ovat ikään kuin kiviä, jotka heität lammen pintaan ja ajatukset leviävät pienten aaltojen tapaan pienessä osassa valtavaa, toisiinsa liittyvien ajatusten verkostoa.

Tarkasti valittujen kysymysten toistamisen myötä huomaat, että samat kysymykset johdattavat sinut useina päivinä samoihin ajatuksiin. Tämä on hyvä, sillä esimerkiksi työsi ja elämäsi prioriteetit pysyvät todennäköisesti samoina pitkiä aikoja. On tärkeää, että palautat ne mieleesi ja virittäydyt päivään niiden avulla. Tällöin prioriteettisi ohjaavat päätöksiäsi ja ajankäyttöäsi.

Toisinaan huomaat kysymysten dynaamisuuden - samat kysymykset johdattavat sinut uusiin vastauksiin, jolloin eteesi avautuu uusi päätösten ja mahdollisuuksien avaruus. Näin tapahtuu erityisesti silloin, kun olet uudessa tilanteessa tai tavallisuudesta poikkeavassa toimintaympäristössä. Tämäkin on erittäin hyödyllistä, koska usein löydät näin toimivat keinot päästä kohti tavoitteitasi uudessa toimintaympäristössä.

Valmentavan esimiestyön työkalupakista löydät hyviä kysymyksiä omaan mentaaliseen aamurutiiniisi

Valmentava esimiestyö eli coaching on aihepiiri, josta voit ammentaa hyviä kysymyksiä myös oman mielesi virittämiseksi. Jos olet organisaation johtotehtävissä, on todennäköistä, että käytät runsaasti aikaa tiimiläistesi valmentamiseen, mutta et todennäköisesti käytä samoja tehokkaiksi osoittautuneita kysymyksiä itseesi.

Jos haluat kehittää itsellesi tehokkaan aamurutiinin, valitse yksi coaching -kysymys, jonka esität itsellesi joka päivä. On järkevää testata erilaisia kysymyksiä, mutta jos jokin niistä osoittautuu erityisen tehokkaaksi, hyödynnä tätä kysymystä säännöllisesti useina aamuina. Samalla ehkä opit, millainen valmentava johtaminen on hyvää eli millaiset valmentavat kysymykset toimivat parhaiten.

Alle on poimittu muutamia kysymyksiä valmentamisen ja esimiestyön Nanohabits-kirjastosta, joista voit ammentaa inspiraatiota. Kysy valitsemasi valmentava kysymys itseltäsi ja tee tämän jälkeen jatkokysymys “Minkä pienen askeleen voisin tänään ottaa asian edistämiseksi?”

Taidot ja oppiminen

  • Mitä taitoja haluaisit kehittää itsessäsi?

  • Mitkä ovat supervoimasi tai -taitosi? Miten voisit kehittyä niissä vielä seuraavalle tasolle?

  • Onko työssäsi haasteita? Opitko työssäsi uusia asioita?

  • Mitä tärkeää olet oppinut viimeksi?

  • Nimeä henkilö, jolta haluaisit oppia jotakin. Mitä haluaisit häneltä oppia?

  • Mitkä ovat avaintaidot nykyisessä roolissasi? Miten arvioisit omaa osaamistasi kussakin avaintaidossa?

Tavoitteet

  • Mitkä ovat tärkeimmät pitkän aikavälin tavoitteesi?

  • Tunnetko, että edistyt tärkeimpien tavoitteiden saavuttamisessa? Miksi edistyt tai et edisty?

  • Miten pääsisit nopeammin tavoitteitasi kohti? Minkä pitäisi muuttua?

  • Mitkä ovat omaan elämääsi liittyvät unelmat? Tunnetko liikkuvasi niitä kohti?

  • Mitkä ovat omaan työhösi liittyvät unelmat? Tunnetko liikkuvasi niitä kohti?

Hyvinvointi ja motivaatio

  • Mitä voit tehdä päivittäin parantaaksesi hyvinvointiasi ja energiatasojasi?

  • Nimeä yksi haaste, joka vähentää hyvinvointiasi? Mitä voisi tehdä haasteen ratkaisemiseksi?

  • Nimeä yksi työhön liittyvä asia, jota muuttamalla henkilökohtainen elämäsi paranisi?

  • Miten koet työn ja muun elämän välisen tasapainon tällä hetkellä?

  • Mikä motivoi sinua tulemaan töihin aamuisin?

Lisää parhaita käytäntöjä johtajille

Jos olet kiinnostunut johtajien ja esimiesten kaikista tehokkaimmista tavoista, rutiineista ja parhaista käytännöistä, sinun kannattaa tutustua Nanohabits-kirjastoihin.

Jos puolestaan olet kiinnostunut muutoksen aikaansaamisesta organisaatiossasi tai tiimissäsi, suosittelen tutustumaan kirjoittamaamme whitepaperiin: Tehokas toimeenpano ja muutosjohtaminen organisaatiossa: Tapojen muotoilu on nopea ja konkreettinen työkalu silloin, kun tavoitteenasi on pysyvä käyttäytymisen muutos.

Kuulen mielelläni, miten aamurutiinin luominen sinulta onnistuu. Keskustelen mielelläni myös tiimien ja organisaatioiden suorituskyvyn parantamisesta. Löydät minut esimerkiksi LinkedInistä www.linkedin.com/in/markuskeranen/ tai numerosta +358 400 169 199. Ole rohkeasti yhteydessä, niin voimme vaihtaa ajatuksia!

Markus Keränen
Nanohabitsin toimitusjohtaja

Edellinen
Edellinen

Johtamisen ja esihenkilötyön supertaito: palautteenanto

Seuraava
Seuraava

Toimitusjohtajan haasteet ja onnistumisen kaava muutoshankkeissa